Marian Lupu, candidat la presedintia Republicii Moldova, nu exclude incheierea unui acord de colaborare intre Partidul Democrat din Republica Moldova si Partidul Rusia Unita, al lui Vladimir Putin, relateaza unimedia.md. Informatia vine in contextul in care Lupu, dar si Vladimir Voronin au fost in vizite la Moscova. "Kremlinul s-a implicat in batalia politica din Moldova, unde de jumatate de an nu poate fi ales un nou presedinte", scrie Kommersant.

Unimedia scrie ca Lupu a fost invitat de reprezentantii Rusiei Unite (Edinaia Rossia), partidul premierului Vladimir Putin. El s-a intalnit cu Constantin Kosaciov, presedintele comisiei pentru Politica Externa din Duma de Stat, cu seful administratiei prezidentiale, Serghei Nariskin, si cu Tatiana Iakovleva, membra a conducerii partidului.

Lupu este candidatul propus de Alianta pentru Integrare Europeana (AIE) la functia de presedinte al Moldovei. El are insa nevoie de voturile a cel putin opt parlamentari comunisti pentru a fi ales.

Vizita lui Lupu a intervenit la o zi dupa cea a fostului presedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin.

Comunistul Voronin, rugat sa ia o decizie de conducator

Kremlinul s-a implicat in batalia politica din Moldova, unde de jumatate de an nu poate fi ales un nou presedinte. Vineri, la Moscova, s-a aflat liderul comunistilor moldoveni, Vladimir Voronin, ieri el fiind urmat de Marian Lupu. O succesiune deloc intamplatoare: Kremlinul, scrie Kommersant, a incercat sa-l convinga pe Voronin sa sustina la alegerile prezidentiale candidatura liderului Aliantei pentru integrare europeana a Moldovei.

In cazul in care criza politica din Moldova va conduce la noi alegeri parlamentare, la putere vor ajunge forte deloc favorabile Rusiei, concluzioneaza Kommersant, in opinia caruia vizita lui Voronin poate fi sansa Moldovei de a iesi din prelungita criza politica. Deputatii comunisti controleaza 48 de locuri in parlamentul de la Chisinau si au refuzat categoric pana acum sa sprijine candidatura liderulu Partiduli democrat, Marian Lupu, propusa de Alianta pentru integrare (53 de deputati). Prin urmare, la Moscova a fost chemat Voronin, in incercarea de a-l convinge sa-l sustina pe Lupu, punand, astfel, capat crizei politice. Despre prezenta lui Voronin in capitala rusa nu s-a vorbit oficial, Kommersant primind confirmarea acestei informatii din mai multe surse – de la conducerea partidului comunist moldovean si de la administratia presedintiei ruse.

“Voronin a fost primit de Sergei Naryshkin, seful administratiei lui Medvedev. Liderul comunistilor trebuie sa inteleaga faptul ca resursele lui politice s-au epuizat. I-am propus lui Voronin scheme foarte clare de lucru. S-a vorbit inclusiv despre sustinerea lui Lupu. Pana acum, a ignorat sugestiile noastre. Sa vedem ca va face de acum inainte”, a declarat sursa Kommersant. Data alegerilor prezidentiale nu a fost inca oficial anuntata la Chisinau, dar votul trebuie sa se desfasoare nu mai tarziu de 11 noiembrie. Anterior, autoritatile ruse au dat de nenumarate ori de inteles ca Lupu este o solutie convenabila.