Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a cerut duminica ajutor de urgenta Statelor Unite, Uniunii Europene, NATO si tarilor vecine Ucrainei pentru a opri epidemia de gripa H1N1 ce afecteaza tara, a anuntat presedintia intr-un comunicat, citat de presa internationala.

”Amenintarea actuala asupra securitatii nationale a Ucrainei si faptul ca nu o putem neutraliza cu fortele noastre ma obliga sa cer un ajutor de urgenta prietenilor nostri si partenerilor strategici”, scrie intr-un comunicat al Presedintiei.

Scrisoarea adresata de Iuscenko omologilor sai „contine o lista de medicamente si de echipamente de prima necesitate de care are tara nevoie pentru a lupta eficient contra raspandirii epidemiei”, adauga comunicatul.

Pana acum 60 de oameni au murit in Ucraina de gripa, avand dificultati respiratorii acute, a anuntat duminica seara Ministerul Sanatatii, fara sa poata preciza cu exactitate cate dintre victime aveau virusul H1N1.

Oficial, au fost confirmate patru cazuri mortale de gripa AH1N1. In total, 191.431 de persoane sufera de gripa, mai ales in vestul Ucrainei si 7.524 dintre ele au fost spitalizate. Ucraina are 46 de milioane de locuitori.

Duminica, mai multe tari au raspuns la apelului Kievului, dintre care Slovacia si Polonia.