Casa Alba a avertizat vineri Iranul ca nu dispune de un termen "nelimitat" pentru a accepta oferta nucleara internationala. "Timpul nu este nelimitat pentru presedintele Barack Obama", a afirmat purtatorul de cuvant Robert Gibbs, dupa ce raspunsul Iranului la propunerea Agentiei Internationale pentru Energie Atomica pare sa indice noi intarzieri, relateaza AFP.

"Aici nu este vorba de a vorbi din placerea de a vorbi, ci de a ajunge la un acord pe care iranienii pareau ca il doresc in urma cu doar cateva saptamani", a precizat Gibbs.

AIEA, care vegheaza asupra neproliferarii armelor atomice si incearca sa stabileasca de mai multi ani daca programul nuclear iranian este exclusiv pasnic, asa cum sustine Iranul, a propus Republicii Islamice ca o buna parte a uraniului imbogatit sa fie produsa in straintate.

Acest lucru ar permite scoaterea provizorie din Iran a materiilor susceptibile de a fi deturnate in scopuri militare. Daca Iranul incearca intr-adevar sa se foloseasca de acest uraniu pentru a fabrica o bomba nucleara, proiectele sale ar fi intarziate mai multe luni.

AIEA a precizat joi ca a primit "un prim raspuns" din partea Iranului. Dar agentia oficiala de presa IRNA spune ca nu este vorba de un raspuns oficial, urmand ca Teheranul sa se pronunte dupa alte runde de negocieri.

Purtatorul de cuvant al lui Barack Obama a subliniat ca Statele Unite asteapta un "raspuns detaliat" din partea Iranului.