Franta si Germania au cazut de acord pentru sustinerea "aceluiasi candidat" la presedintia Uniunii Europene. Decizia a fost anuntata in aceeasi zi in care liderii europeni au acceptat exceptia ceruta de presedintele Republicii Cehe, pentru a putea ratifica Tratatul de la Lisabona. Tot vineri, la finele reuniunii sefilor de stat si de guvern din UE, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a afirmat ca Tratatul va fi ratificat pana la sfarsitul anului, noteaza AFP.

In acest context, se intensifica negocierile in ceea ce priveste identificarea viitorului presedinte al celor 27 de state comunitare. "Franta si Germania vor sustine acelasi candidat, cand va fi momentul", a anuntat Sarkozy. A refuzat sa comunice, insa, persoana despre care este vorba. Intrebat cu privire la sansele fostului premier britanic Tony Blair de a accede in cea mai inalta functie europeana, liderul de la Elysee a replicat: "Numele din primul val nu sunt neaparat si cele castigatoare".

Tony Blair s-a numarat printre primele personalitati ale caror nume au fost vehiculate la functia de presedinte UE, inca din 2007. Cel mai puternic adversar al sau este premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, unul dintre fondatorii Tratatului de la Lisabona. Recent, in cursa a intrat si premierul olandez Jean Peter Balkenende.

La finele intrunirii de vineri, premierul Luxemburgului, Jean-Claude Juncker, a anuntat ca va fi convocat un summit european extraordinar, pentru a face numirile in pozitii cheie, in conformitate cu Tratatul de la Lisabona.