Premierul suedez si presedintele Comisiei Europene au anuntat ca presedintele Cehiei nu mai are nici un motiv sa nu semneze Tratatul de la Lisabona, intrucat ceilalti 26 de lideri ai Uniunii i-au facut pe plac. Declaratia a fost facuta in seara primei zile a Consiliului European, scrie Euractiv.ro.

"Sunt multumit sa anunt ca, in aceasta seara, Consiliul European a cazut de acord sa accepte exceptia ceruta de presedintele Republicii Cehe pentru a putea ratifica Tratatul de la Lisabona. Am reusit sa ajungem la acest acord datorita multor lideri UE care au demonstrat leadership si o dorinta puternica de a coopera", a spus primul ministru suedez Frederik Reinfeldt la sfarsitul primei zile a summitului.

Declaratiile lui Reinfeldt si Barroso:

Odata cu aceasta decizie, Cehia a primit aceeasi exceptie de care beneficiaza Polonia si Marea Britanie, de la 'protocolul 30' al Cartei Drepturilor Fundamentale din Tratat.

Potrivit site-ului presedintiei suedeze, cu cateva zile in urma, presedintele ceh ar fi semnalizat ca este multumit cu solutia de compromis prezentata de presedintia suedeza.

Citeste mai mult pe Euractiv.ro