Columbia si Statele Unite ale Americii semneaza vineri un acord millitar controversat in America Latina, ca urmare a intelegerii dintre cele doua parti, armata americana va controla cel putin sapte baze in Columbia, a anuntat Ministerul columbian al Afacerilor Externe, citat de AFP.

Semnatura va avea loc "in timpul unei ceremonii foarte scurte", a declarat pentru agentia de presa franceza un purtator de cuvant al ministerului, precizand ca acordul va fi parafat de seful diplomatiei columbiene, Jaime Bermudez, si de ambasadorul SUA in Columbia, William Brownfield.

Textul, destinat potrivit Washington si Bogota sa intareasca lupta antidrog si impotriva gherilei, va fi in vigoare pentru 10 ani. El va autoriza prezenta a 800 de militari americani si 600 de civili pe pamanat columbian.

Anuntul semnarii acestui acord a declansat controverse puternice in regiune, provocand chiar si organizarea unui summit extraordinar al Uniunii natiunilor din America de Sud, pe 28 august. Presedintele venezuelean Hugo Chavez a denuntat "minciuna si cinismul" din jurul semnaturii si acuza "imperiul" american ca s-a lansat intr-o "noua ofensiva de razboi, care vizeaza America de Sud".