Purtatul valului burqa este "contrar" valorilor franceze, a declarat Eric Besson, ministru al imigratiei in guvernul de la Paris, citat de FoxNews. El a afirmat ca burqa este "inacceptabila" in Franta, insa nu a cerut interzicerea publica a valului folosit de catre femeile musulmane.

"Vreau sa lansez o dezbatere majora pe marginea valorilor si identitatii nationale", a spus Besson intr-un interviu citat de Radio France Internationale. Oficialul a spus ca imigrantii trebuie sa aiba "o anumita intelegere" a limbii franceze, a istoriei si culturii Frantei "pentru a reafirma valorile identitatii si mandriei de a fi francez".

Besson a afirmat ca burqa este "de neacceptat" in Franta insa nu a cerut interzicerea publica a valului.

Declaratiile ministrului francez au fost facute la doar cateva zile dupa ce trei femei afgane au fost trimise inapoi la Kabul. Beeson a aparat decizia de a le deporta pe cele trei imigrante ilegale si a spus ca Franta va continua sa aiba o atitudine dura fata de imigrantii ilegali.

Franta a deportat 21.000 de imigranti ilegali in 2009.

In august, Fadela Amara, secretar de stat de origine musulmana in guvernul de la Paris, a spus ca interzicerea purtarii valului traditonal musulman de catre femei in Franta va ajuta la stoparea raspandirii "cancerului" islamist radical. Amara a declarat ca valul care acopera femeia din cap pana in picioare semnifica "persecutia femeilor".

Adunarea Nationala dezbate in prezent gasirea unor mijloace prin care sa limiteze purtarea costumului traditional dupa ce presedintele Nicolas Sarkozy a spus ca reduce demnitatea femeii si nu este "binevenit" in Franta.

El a spus ca burqa nu este semn al religiei ci "al subordonarii".

In 2004, Franta a interzis purtarea valului islamic in toate scolile publice.

In Franta traieste cea mai mare populatie de musulmani din Europa occidentala, respectiv 5 milioane de persoane.