In urma cu trei saptamani, cand comitetul Nobel a inmanat premiul pentru literatura scriitoarei romance Herta Muller - aceasta a fost laudata pentru descrierea vietii de zi cu zi din Romania comunista. Ceea ce nu au mentionat, insa, a fost critica Hertei Muller la adresa conducerii din Romania post-comunista. Prin refuzul de a se confrunta trecutul ei, natiunea din Europa de Est si-a lasat viitorul prada indoielii. Cuvintele apartin analistului Gregory Rodriguez, care publica in Los Angeles Times un comentariu dedicat "amneziei" care stapaneste societatea romaneasca.

La 20 de ani dupa Revolutie, Muller declara ca peste 40% din persoanele aflate la putere in Romania contemporana sunt fosti membri ai Securitatii - politia secreta din era comunista. "In Romania, ei pretind ca trecutul s-a evaporat. Aceasta amnezie le permite vechilor mentalitati sa functioneze cu noi metode", scria in urma cu doi ani Herta Muller. Iar realitatile vin sa confirme spusele scriitoarei, sustine analistul de peste Ocean, care povesteste vizita pe care a efectuat-o acum o saptamana, la Bucuresti.

"Am vazut cat de mult s-au schimbat lucrurile in cei zece ani de la ultima mea vizita. O calitate mai buna a conditiilor de viata pentru cativa norocosi, o congestionare a traficului semnificativ mai mare si, aparent, o crestere exponentiala a numarului de persoane care vorbesc limba engleza".

Dar, pe fond, problemele au ramas aceleasi. Pentru ca Romania a reconfigurat vechea structura de putere, in loc sa inceapa una noua. Un proverb romanesc spune: "capul plecat, sabia nu-l taie". La 20 de ani dupa brutala revolutie, o parte dintre romani inca se lupta cu acest impuls fatal. Ramane de vazut daca ceilalti compatrioti isi vor ridica vreodata capetele, incheie analistul.