Sute de locuitori ai unui orasel din Somalia au fost obligati de militantii islamisti sa asiste la executarea a doi oameni acuzati de spionaj, relateaza BBC News. Militiile al-Shabaab au patrulat prin Merca cu portavoce, cerand locuitorilor sa participe la executie.

De asemenea, militantii au ordonat inchiderea scolilor si au invitat copiii sa participe la executarea celor doi barbati, care au fost impuscati de un pluton de executie.

Majoritatea celor care au participat la executie au fost femei si copii.

Incurajarea copiilor de a participa la astfel de asasinate a devenit un obicei pentru al-Shabaab, care a lansat recent chiar un concurs pentru tinerii locuitori din Kismayo, cu ocazia unei alte executii.

Premiile au constat in automate AK-47, grenade de mana si mine antitanc.

Scopul este, sustine al-Shabaab, sa impiedice tinerii sa-si iroseasca timpul fortandu-i, in schimb, sa se concentreze pe 'lucrurile importante din viata', precum apararea teritoriului si a religiei lor.

La ceremonia de inmanare a premiilor, militantii i-au sfatuit pe parinti sa-si invete copiii sa manuiasca arme de la varste fragede.

Grupurile de aparare a drepturilor omului din Somalia acuza al-Shabaab ca vrea sa spele creierul copiilor, pentru a-i putea folosi ulterior in actiuni violente.

In acest fel, gruparea islamista isi asigura un rezervor permanent de militanti, gata sa lupte pentru stabilirea unui regim islamist nu doar in Somalia, ci si in intreaga regiune.