Datoria uriasa, in continua crestere pe care o au Statele Unite este dovada ca imperiul american este in declin, in timp ce puterea Chinei sporeste, a declarat profesorul de istorie Niall Ferguson, care preda la Harvard University. Intr-o declaratie pentru Yahoo! News, el a comparat starea actuala a SUA cu cea a Spaniei in secolul al XVII-lea si cu Marea Britanie in secolul trecut.

"Oamenii au mai prezis si in trecut declinul Americii... si au gresit. Insa, sa fim cinstiti. Daca incerci sa imprumuti 9 trilioane de dolari pentru a-ti salva sistemul financiar si economia, iar jumatate din datoria ta publica este detinuta de straini, acest lucru nu este semn al unui imperiu in dezvoltare, nu?", a spus profesorul Ferguson.

"Datoria excesiva este, de obicei, un semn al unor necazuri viitoare", a precizat istoricul.

In acelasi timp, Ferguson e convins ca puterea Chinei este in crestere.

"Exista o relatie fundamentala intre schimbare economica si schimbare politica. Cand economia Chinei va fi egala ca marime cu cea a SUA, lucru care s-ar putea petrece in 2027... acest lucru inseamna nu doar ca China este un concurent economic major. Va deveni si un concurent diplomatic si unul militar".

Declaratia sa a fost completata de cea a legendarului investitor american Jim Rogers, care crede ca SUA isi pierd dominatia economica. Intr-un interviu pentru Moneynews.com, Rogers a spus ca o parte a acestei pierderi a influentei va fi renuntarea la dolar ca moneda principala de tranzactionare pe plan mondial.

"Dolarul este o moneda complet stricata. Suntem tara cu cea mai mare datorie din istoria omenirii", a spus Rogers.