O intalnire intre Patriarhul Bisericii Ortodoxe ruse, Kirill, si Papa Benedict al XVI-lea este "imposibila" in lipsa evolutiei pozitive in diferendele care opun cele doua biserici, a declarat seful diplomatiei ortodoxe, Ilarion, citat de AFP.

"Este imposibil sa organizam o intalnire intre Patriarh si Papa", a subliniat el.

"Suntem gata sa colaboram pentru ca o astfel de intalnire sa aiba loc, dar exista anumite conditii (...) Intalnirea este posibila daca se inregistreaza evolutii pozitive inainte, si nu in urma acestei intalniri. Iar pentru moment nu exista evolutii pozitive in acest sens", a explicat Ilarion.

Diplomatul a indicat ca principalul diferend este legat de "vestul Ucrainei" deoarece, potrivit acestuia, multi ortodocsi sunt "privati de a se ruga in propriile biserici".

El a facut astfel referire la Biserica unita - considerata "tradatoare", dupa ce s-a supus autoritatii Papei - si a carei recunoastere in Ucraina este vazuta drept o invadare a "teritoriului canonic" al patriarhatului Moscovei.

De altfel, acuzatiile de prozelitism aduse de ortodocsii rusi au impiedicat in trecut organizarea unei vizite a Papei Ioan Paul al II-lea in Rusia.

Benedict al XVI-lea s-a declarat deschis pentru o apropiere intre toate bisericile crestine. El s-a intalnit de trei ori cu noul Patriarh rus Kirill, care s-a deplasat la Vatican in 2005, 2006 si 2007, in calitate de sef al departamentului de relatii externe al Bisericii ruse.