Papa Benedict al XVI-lea a deschis marti poarta Bisericii Catolice pentru anglicanii traditionalisti dezamagiti de biserica lor, inclusiv preotilor casatoriti, relateaza AFP.

Cardinalul William Joseph Levada, prefect al Congregatiei pentru Doctrina Credintei, a anuntat presei ca Vaticanul va publica, in perioada imediat urmatoare, o "Constitutie apostolica" semnata de Benedict al XVI-lea.

Aceasta va crea un cadru care va permite primirea in sanul Bisericii Catolice anglicanii care nu se mai regasesc in Biserica fondata in 1534 de regele Henri al VIII-lea.

Acesti disidenti denunta in special consacrarea episcopala a femeilor si binecuvantarea casatoriilor homosexuale. Noii credinciosi vor avea o liturghie speciala, a precizat cardinalul Levada.

In opinia sa, numarul celor care ar putea reveni in Biserica Catolica este cifrat la "20 sau 30 de episcopi si cateva sute de persoane".

Acest anunt-surpriza - conferinta de presa a fost convocata in seara zilei de luni, un fapt putin obisnuit la Vatican - intervine cu cateva zile inainte de deschiderea dialogului doctrinal cu lefevristii, care debuteaza luni.