Presedintele Republicii Moldova nu va fi ales la 23 octombrie, cum era prevazut, intrucat pana la termenul limita - sambata, 17 octombrie, ora 24.00, nu a fost inregistrat un numar suficient de candidati pentru a lansa procedura de alegere a sefului statului in Parlament, transmite Info-Prim Neo. Astfel, singura candidatura inscrisa este cea a lui Marian Lupu, liderul Partidului Democrat (PDM), propus la functia de sef al statului de catre Alianta pentru Integrarea Europeana (AIE).

Solicitat de agentie, Ion Plesca, presedintele Comisiei parlamentare speciale pentru alegerea presedintelui R. Moldova, a declarat ca procedura de alegere nu va putea avea loc la 23 octombrie, in conditiile cand Curtea Constitutionala prevede intr-un aviz ca pentru a alege seful statului, trebuie sa fie inregistrate cel putin doua candidaturi.

„Urmeaza sa prezentam un raport in Parlament, pentru ca legislativul sa numeasca o noua data pentru alegeri”, a spus Plesca, mentionand ca va solicita Curtii Constitutionale sa interpreteze situatia creata si solutiile posibile.

Conform decizie Parlamentului, procedura de alegere a presedintelui R. Moldova urma sa aiba loc la 23 octombrie. Liderii AIE sustin ca Marian Lupu va ramane candidatura coalitiei parlamentare majoritare, iar Partidul Comunistilor, formatiunea parlamentara de opozitie, a declarat in repetate randuri ca nu va inainta candidatura sa la functia de sef al statului.

Unimedia aminteste ca Legislativul are timp pana la data de 11 noiembrie pentru a alege seful statului. In caz contrar, Parlamentul ales la 29 iulie va fi dizolvat, iar cetatenii R. Moldova vor participa din nou la alegeri parlamentare anticipate.