Patru din cei cinci membri ai comitetului Nobel, care i-a acordat saptamana trecuta Premiul Nobel pentru Pace lui Barack Obama, sustin ca presedintele american si-a meritat premiul si ca decizia comitetului a fost unanima, scrie The Guardian.

Presedintele Comitetului Nobel, Thorbjorn Jagland, a declarat ca nu este de acord cu cei care sustin ca decernarea premiului a fost timpurie sau nemeritata, afirmand ca acesta "a primit premiul pentru ceea ce a facut pana acum".

Jagland a insistat asupra eforturilor facute de Obama pentru a reconcilia Occidentul si lumea musulmana si pentru renuntarea la amplasarea scutului anti-racheta in Europa, toate acestea determinand o ameliorare a tensiunilor pe plan international.

Inger-Marie Ytterhorn, care se afla in Comitetul Nobel de 9 ani, a recunoscut ca acordarea premiului s-ar putea intoarce impotriva lui Obama, va crea asteptari mai ridicate si ii va provoca pe critici.

Foarte multi au fost surprinsi cand Obama a primit Premiul Nobel pentru Pace, intrucat nimeni nu se astepta ca acest lucru sa se intample la mai putin de un an de la inceperea mandatului. Acesta preluase conducerea SUA de numai 2 saptamani in momentul in care s-a incheiat selectia nominalizatilor, pe 2 februarie anul acesta.

Cu toate acestea, Jagland sustine ca au fost respectate indicatiile lui Alfred Nobel, inventatorul dinamitei si fondatorul Premiului Nobel: "Alfred Nobel a scris ca premiul ar trebui decernat persoanei care a facut cele mai multe pentru pace in anul precedent. Cine a facut mai multe decat Barack Obama?" a spus acesta.