Presedintele american Barack Obama a promis sambata ca va abroga legea care autorizeaza angajarea homosexualilor in armata doar daca acestia isi ascund adevarata orientare sexuale, relateaza AFP.

"Voi pune capat legii 'Don't ask, don't tell', acesta este angajamentul meu in fata voastra", a afirmat Obama, intr-un discurs sustinut in fata a 3.000 de militanti pentru drepturile homosexualilor.

"Nu trebuie sa pedepsim americanii patrioti care se ofera voluntari pentru a servi aceasta tara. Trebuie sa invatam din vointa lor, din curajul si dezinteresul manifestat in numele concetatenilor nostri, mai ales cand ei lupta pe doua fronturi", a subliniat el.

Legea, datand din 1993, interzice militarilor homosexuali sa-si dezvaluie orientarea sexuala, in caz contrar riscand sa fie exclusi din armata. Peste 12.000 de militari americani au fost concediati din acest motiv, de la intrarea legii in vigoare.

Joe Solmonese, presedintele Campaniei pentru drepturile omului (HRC), principala organizatie de aparare a drepturilor lesbienelor, homosexualilor si transexualilor din SUA, a subliniat "marea nerabdare" a militantilor, chemati sa participe duminica, la Washington, la un mars national pentru egalitate.

"Nu trebuie sa confundam munca si progresele inregistrate in aceste ultime zece luni cu amanarile, pretextele si cateodata retorica vindicativa a ultimilor zece ani", a spus Solmonese, referindu-se la politica administratiei George W. Bush.

"In ciuda progreselor reale inregistrate, exista inca multe legi ce trebuie schimbate si multe inimi care trebuie sa se deschida", a recunoscut si Obama, apreciind drept "dureroase si sfasietoare" prejudecatile cu care se confrunta homosexualii.

"Aceasta istorie, aceasta lupta continua. Iar eu vin aici cu un mesaj simplu: Sunt alaturi de voi in aceasta lupta", a spus presedintele SUA, in aplauzele salii.