Presedintele Comitetului Nobel, care a decernat premiul Nobel pentru Pace presedintelui Barack Obama, a replicat sambata criticilor care considera recompensa prematura, subliniind ca exista, din contra, riscul ca distinctia sa fie acordata prea tarziu liderului american, relateaza AFP.

"Poate cineva sa imi arate cine a facut mai mult in acest an?", s-a intrebat norvegianul Thorbjoern Jagland, la o conferinta de presa sustinuta la Oslo.

"Este dificil sa desemnezi un castigator la premiul pentru pace care sa fie mai apropiat de testamentul lui Alfred Nobel decat Obama", a declarat fostul premier norvegian (1996-1997), care conduce comitetul din lun februarie.

Daca mesajele de felicitare si de incurajare au curs pe parcursul zilei de vineri si de sambata, dupa atribuirea, neaspteptata, de altfel, a premiului Nobel pentru Pace, o serie de personalitati si-au declarat rezervele fata de decizie, printre care si Lech Walesa, care a dezaprobat deschis initiativa Comitetului Nobel, apreciind-o drept prematura.

"Vreau sa va spun ca ar fi putut sa o primeasca prea tarziu", a replicat Thorbjoern Jagland. "Noi prindem spiritul vremurilor, esenta epocii", s-a aparat el.

Premiul a fost atribuit lui Barack Obama pentru "eforturile extraordinare de consolidare a diplomatiei internationale si a cooperarii intre popoare", si-a explicat comitetul Nobel decizia.