Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat vineri ca noul proiect antiracheta al Statelor Unite ale Americii suscita "mai multe intrebari decat raspunsuri", relateaza AFP.

Declaratia ministrului de Externe, facuta la Chisinau, este surprinzatoare, in conditiile in care Rusia s-a declarat satisfacuta, pana in prezent, de decizia presedintelui Obama de a renunta la amplasarea scutului antiracheta in Polonia si in Cehia.

"Exista constant declaratii si fapte care suscita mai mult intrabari decat aduc raspunsuri", a declarat Lavrov, in capitala Moldovei, unde incepe summitul Comunitatii Statelor Independente (CSI, formata din statele fostei URSS, cu exceptia tarilor baltice si a Georgiei).

"Ne-am dori sa obtinem clarificari exhaustive" asupra noului proiect antiracheta american, a adaugat el, in conditiile in care secretarul american de Stat, Hillary Clinton, este asteptat marti la Moscova.

Ministrul a precizat ca asteapta clarificari referitoare inclusiv la poiectul de amplasare in Polonia a unor rachete sol-aer Patriot.

"Vom avea consultari in special asupra acestei chestiuni, pentru a intelege mai bine configuratia noului sistem pe care il propun in locul scutului antiracheta", a continuat Lavrov.

Seful diplomatiei ruse a criticat si declaratiile secretarului adjunct pentru aparare, Alexander Vershbow, care, potrivit revistei americane Defense News, a evocat posibilitatea ca Ucraina sa devina stat asociat in proiectul sistemului antiracheta.

"Declaratia lui Alexander Vershbow este total neasteptata", a subliniat el, adaugand insa ca fostul ambasador american la Moscova este "un obisnuit al extravagantelor".

Statele Unite au anuntat in 17 septembrie ca renunta la amplasarea scutului antiracheta in Europa de Vest, elaborat de administratia Bush si interpretat de Moscova drept o amenintare la adresa propriei securitati.

Casa Alba a decis sa inlocuiasca acest program, centrat pe amenintarea unor tiruri de rachete iraniene cu raza lunga de actiune, pentru un sistem care sa protejeze Europa de tiruri balistice cu raza scurta si medie.