Elita militara a Rusiei este gata sa revizuiasca metodele si mijloacele de folosire a arsenalului nuclear pentru contracararea unei agresiuni, informeaza Nezavisimaia gazeta, citand declaratia facuta in acest sens de secretarul Consiliului de securitate, Nikolai Patrusev.

El a precizat ca documentul, in curs de modificare, va suferi scchimbari substantiale in ceea ce priveste folosirea armamentului nuclear si a mijloacelor de contracarare a agresiunilor.

“In momentul de fata, in text vor fi incluse prevederi din punctul de vedere al posibilitatii lansarii unor atacuri preventive, nucleare”, a explicat Patrusev, fara a mentiona ce anume a determinat necesitatea amendarii doctrinei si care vor fi diferentele calitative ale noului document.

Contactat de Nezavisimaia Gazeta, un expert militar a precizat, sub acoperirea anonimatului, ca in privinta chestiunilor nucleare, in doctrina sunt incluse prevederi pur si simplu inadmisibile.

“Cand documentul va fi publicat, el va oferi altor state argumente pentru noi acuze de agresiune la adresa Rusiei”, a apreciat respectivul expert. De aceea, a continuat specialistul, “vreau sa cred ca unele dintre puncte vor fi corespunzator corectate pe parcursul urmatoarelor etape de dezbatere a textului. Problema este ca actuala doctrina nu mentioneaza cazuri concrete de folosire a armamentului nuclear. Ceea ce este corect. Se spune numai ca Rusia poate recurge la arma atomica pentru contracarea agresiunilor”.

Altfel spus, actualul text este un document pur politic, care corespunde obiectivelor intimidarii nucleare. In noul proiect, noteaza in continuare cotidianul citat, accentul se pune pe utilizarea operativ-strategica a armelor nucleare. Adica sunt enumerate numeroase conditii absolut concrete de folosire a arsenalului nuclear.

Potentialii inamici ai Rusiei vor putea oricand ocoli aceste argumente si vor putea formula propriile lor interpretari si abordari a problemei. De aceea, concretizarea si detalierea acestor conditii nu este de dorit.

“Ce este risc in doctrina din 1993 si in varianta ei ulterioara, din 2000, se conditiona de chestiunea neproliferarii armamentului nuclear, iar pe de alta parte oferea statelor detinatoare de arme atomice anumite garantii ca impotriva lor asemenea mijloace nu vor fi niciodata utilizate. In plus, totul era croit in jurul obiectivelor majore de prevenire a unui razboi de amploare. Cred ca a fost o abordare corecta”, a estimat expertul, ofiter in retragere.

“Rusia nu este capabila sa faca fata unui razboi de proportii, de aceea pentru intimidarea eventualilor inamici Moscova isi pastreaza potentialul nuclear”, a adaugat analistul militar. “Din pacate, la noi totul se deruleaza dupa aceeasi schema. Mai intai un document deosebit de important este semnat de toate instantele abilitate si numai dupa aceea textul este curatat de toate ineptiile existente. La fel s-a intamplat si cu strategia de securitate nationala”, a mai spus expertul.