Un barbat de origine ungara, in varsta de 87 de ani, acuzat ca a ucis un evreu in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, risca sa fie extradat din Australia in Ungaria, dupa respingerea unui nou recurs impotriva acestei proceduri, relateaza AFP. Justitia ungara a fost sesizata in acest caz de Centrul Simon Wiesenthal.

Charles Zentai, care a emigrat in Australia imediat dupa razboi, este acuzat ca a omorat in bataie un adolescent, Peter Balazs, in 1944, la Budapesta, pe vremea cand era soldat in armata ungara aliata cu Germania nazista.

In august, justitia australiana a apreciat ca barbatul, care contesta acuzatiile, poate face obiectul unei extradari, dar presupusul criminal si-a multiplicat, de atunci, procedurile de contestare a deciziei.

Curtea Federala a respins joi un nou apel, dar l-a autorizat pe acuzat sa raman inca 14 zile in Australia inainte de executarea cererii de extradare formulate de Ungaria.

Zentai mai are la dispozitie un ultim recurs - Inalta Curte.

Barbatul a emigrat in Australia dupa razboi si a trait linistit in Perth, pe coasta de vest a tarii, pana in momentul in care guvernul de la Budapesta a deschis procedurile pentru extradarea sa, in martie 2005.

Justitia a fost sesizata in acest caz de Centrul Simon Wiesenthal, care urmareste criminalii nazisti de razboi in intreaga lume.

Daca extradarea va fi realizata, Zentai va fi primul australian urmarit penal pentru crime de razboi.