Vicepresedintele american Joe Biden va efectua o vizita in Romania in cursul acestei luni, in cadrul unui turneu in Europa care mai prevede vizite in Polonia si Republica Ceha, a anuntat marti biroul sau, potrivit NewsIn.

"Vicepresedintele va vizita trei aliati din cadrul NATO - Polonia, Romania si Republica Ceha - in perioada 20-24 octombrie", a informat biroul oficialului american.

"In cursul acestei vizite, vicepresedintele se va intalni cu sefii de stat si de Guvern, cu parlamentari si cu alti responsabili politici, precum si cu reprezentanti ai societatii civile, cu care va aborda un vast evantai de subiecte", informeaza un comunicat citat de AFP.

Temele ce urmeaza sa fie abordate de Joe Biden in discutiile de la Bucuresti vor fi cu precadere imbunatatirea legaturilor comerciale si investitiile, consolidarea democratiei si subiecte de securitate comuna.

AFP remarca faptul ca vizita in Republica Ceha si Polonia a vicepresedintelui american intervine dupa ce Statele Unite au renuntat la desfasurarea unui scut antiracheta in aceste tari.

Liderul de la Casa Alba, Barack Obama, a anuntat, luna trecuta, ca acest proiect va fi inlocuit de un sistem vizand interceptarea rachetelor iraniene cu raza scurta si medie de actiune, sistem ce va fi amplasat pe mare, la bordul navelor. Decizia a suscitat o serie de critici in cele doua tari membre NATO, unele acuzand Washingtonul ca le-ar abandona in fata Rusiei.