Premierul italian Silvio Berlusconi se face responsabil de acte de coruptie in cazul Fininvest, companie italiana controlata de acesta, care, in anii ’90, a preluat in mod fraudulos editura Mondadori, in detrimentul societatii concurente CIR, prin mituirea unui magistrat, a decis luni un judecator de la Tribunalul Administrativ din Milano, relateaza Reuters.

"Silvio Berlusconi este co-responsabil in acest proces de coruptie. Este o consecinta logica a principiului responsabilitatii civile, avand in vedere pozitia sa de sef al firmei", se arata in argumentul expus in hotararea judecatoreasca, prin care compania premierului italian a fost obligata sa plateasca despagubiri grupului concurent de pe piata media din Italia.

Astfel, potrivit deciziei tribunalului civil milanez, gigantul Fininvest trebuie sa plateasca daune de 750 de milioane de euro (circa 1,10 miliarde de dolari) holdingului CIR, detinut de omul de afaceri Carlo De Benedetti (vechi rival al lui Berlusconi, al carui cotidian "La Repubblica" a relatat intens in ultimele saptamani despre scandalurile din viata privata a premierului italian).

Cazul dateaza din anul 1991, cand un tribunal din Roma a permis Fininvest sa preia de la CIR o participatie de control la editura Mondadori. In 2007, o curte penala l-a gasit vinovat pe fostul avocat al lui Berlusconi, Cesare Previti, de mituirea unuia dintre judecatori, pentru a hotari in favoarea Fininvest. Silvio Berlusconi a fost atunci absolvit de orice responsabilitate in aceasta afacere.

Fininvest a anuntat ca va cere suspendarea deciziei judecatoresti, atacand cu recurs verdictul.

  • Berlusconi ar putea ramane fara imunitate penala

Silvio Berlusconi, in varsta de 73 de ani, aflat in prezent la al treilea mandat de premier, se afla in defensiva in ultima vreme, din cauza scandalurilor sexuale care l-au adus pe prima pagina a ziarelor. Mai mult, el este acuzat ca, prin imperiul sau mediatic, incearca sa sugrume libertatea presei. Berlusconi, care controleaza de facto televiziunile publice si detine trei canale private, a actionat in judecata recent mai multe publicatii italiene si straine pentru defaimare.

De asemenea, imunitatea penala de care beneficiaza seful guvernului italian, in baza unei legi adoptate anul trecut, va fi dezbatuta saptamana aceasta si ar putea fi anulata de Curtea Constitutionala de la Roma, lucru ce ar debloca toate urmaririle judiciare impotriva sa. Tocmai aceasta imunitate l-a protejat in procesul din luna februarie a acestui an, cand fostul sau avocat, britanicul David Mills, a fost acuzat ca ar fi luat mita in valoare de 600.000 de euro, in 1997, in schimbul unor marturii false care-l protejau pe Berlusconi, respectiv Fininvest.

Sustinatorii lui Berlusconi vorbesc despre un "atac concentrat" impotriva premierului, apreciind decizia tribunalului drept "picatura care a umplut paharul". Unii dintre ei au amenintat chiar ca vor cere alegeri anticipate, daca aceste atacuri continua.