Sezonul premiilor Nobel incepe luni cu anuntarea laureatului pentru Medicina si va continua in aceasta saptamana cu anuntarea castigatorilor acestui premiu pentru Fizica, Chimie, Literatura si Pace. Ultimul anunt va fi facut in 12 octombrie, cel al castigatorului premiului Nobel pentru Economie, scrie presa internationala.

Numele candidatilor nu este, in mod traditional, niciodata dezvaluit, pana la anuntarea castigatorului la fiecare categorie, numerosi oameni de stiinta din toata lumea stand cu sufletul la gura in asteptarea apelului telefonic de la Stockholm care i-ar putea anunta marea veste.

Luni, Comitetul Nobel pentru Medicina va anunta in jurul orei 9:30 GMT, 11:30 ora Romaniei, la Institutul Karolinska din capitala Suediei, alegerea pe care a facut-o.

Printre posibilii laureati, potrivit presei suedeze, sunt americanca Margaret Liu pentru cercetarile sale privind vaccinul contra maladiilor legate de sistemul imunitar si Shinya Yamanaka din Japonia pentru cercetari in domeniul celular.

Americanii Elizabeth Blackburn, Carol Greider si Jack Szostak sunt, de asemenea, candidati foarte importanti, castigatori ai premiului Lasker in 2006 pentru descoperirea unei enzime care ar putea fi cheia tineretii vesnice. Ei sunt candidati importanti si la premiul Nobel pentru Chimie care va fi decernat miercuri, scrie AFP.

Marti, va fi anuntat premiul Nobel pentru Fizica, iar joi cel pentru Literatura. Vineri vom afla castigatorul premiului Nobel pentru Pace, singurul care va fi anuntat la Oslo si nu la Stockholm. Cu cateva zile inainte de anuntarea Premiului Nobel pentru Pace, Comitetul Nobel a spus ca nu a ales inca unul dintre cei 205 candidati, un numar record de candidati la aceasta categorie in acest an. Anul trecut, Premiul Nobel pentru Pace i-a fost atribuit fostului presedinte si mediator finlandez Martti Ahtisaari.

Castigatorul fiecarei categorii va primi 10 milioane de coroane suedeze, adica 980.000 de euro care ar putea fi impartit intre maximum trei laureati.

Decernarea premiilor va avea loc, in fiecare an, in data de 10 decembrie. Premiile Nobel au fost create de industriasul suedez Alfred Nobel si au fost atribuite pentru prima oara in 1901.