Conform sondajelor exit-poll si dupa numararea a aproape 22% din totalul voturilor exprimate, partidul socialist grec de centru-stanga PASOK (Miscarea Socialista Panelena) a obtinut victoria in alegerile legislative anticipate desfasurate duminica. PASOK a primit 43% din voturi, suficient pentru a forma guvernul, in timp ca principalul rival, partidul de centru-dreapta Noua Democratie a obtinut 36% din sufragii, relateaza CNN.

Partidul de centru-stanga lui Georgios Papandreu a castigat alegerile ca urmare a nemultumirii generale a populatiei fata de politica guvernului condus de Costas Caramanlis.

Peste 10 milioane de oameni au fost chemati la vot. Primele sondaje s-au publicat dupa inchiderea sectiilor de votare, la ora locala 19,00 (16,00 GMT).

Ajuns la putere in 2004 si reales in 2007, premierul de dreapta Costas Caramanlis, in varsta de 53 de ani, a preferat solutia alegerilor anticipate, invocand necesitatea unui mandat clar, care sa permita adoptarea masurilor de austeritate pe care le impune criza economica mondiala.

Inaintea desfasurarii alegerilor, PASOK era creditat cu peste 40% din voturi, cu 5 - 7% mai mult decat Noua Democratie, potrivit ultimelor sondaje publicate in 19 septembrie (legea greceasca interzice publicarea de sondaje cu 15 zile inainte de scrutin).

Pentru a-si asigura majoritatea in noul Parlament, socialistii ar fi trebuit sa castige 40% - 42% din sufragii.

Partidul lui Caramanlis a fost tinta criticilor opozitiei, in ultimele luni, din cauza unor scandaluri de coruptie si a degradarii finantelor publice.