Nouasprezece palestinience au fost eliberate vineri, in schimbul unei inregistrari video recente cu soldatul israelian Gilad Shalit, care a fost luat ostatic in Fasia Gaza in 2006, anunta AFP.

Eliberarea prizonierilor este prima etapa a unui lung proces care ar putea conduce, in cele din urma, la eliberarea tanarului ostatic.

Palestiniencele au fost eliberate dupa ce autoritatile israeliene au studiat atent inregistrarea video cu Gilad Shalit.

Ele au fost intampinate de familii si de militari care fluturau drapele a diverse miscari palestiniene.

"Sunt foarte, foarte fericita, dar si trista, in acelasi timp, pentru ca mi-am lasata camaradele in inchisoare", a declarat, pentru AFP, o fosta prizoniera, Qiffah Afanah.

"Eliberarea noastra in schimbul a unui singur minut de inregistrare video cu Gilad Shalit este o mare victorie", a adaugat ea.

Evreii au dorit sa se asigure ca imaginile dureaza cel putin un minut, ca au fost filmate recent si ca Shalit poate fi identificat exact.

Primele reactii ale atoritatilor israeline arata ca starea de sanatate a lui Gilad Shalit pare buna iar soldatul vorbeste coerent.

Detinut de peste trei ani de o grupare armata palestiniana in Gaza, soldatul Gilad Shalit, in varsta de 23 de ani, a devenit un adevarat simbol in Israel, dar si un test pentru angajamentul statului evreu fata de soldatii sai care au cazut prizonieri.