UPDATE: Pina la ora prinzului, prezenta la vot pe toata tara era de 10% - considerata foarte mica, sub prezenta inregistrata pana la aceeasi ora la primul Referendum, din iunie 2008. Anul trecut, la finalul zilei, s-au prezentat la vot 53% dintre cei 3 milioane de votanti. Situatia este diferita in Dublin, unde exista sectii de votare cu prezenta mai solida decit cea de anul trecut, estimindu-se o prezenta de 15%. Cork este orasul mare cu cea mai mica rata de prezenta, de 5% la ora 11 dimineata.

Premierul Brian Cowen a votat la ora 11 la Mucklagh National School, din Comitatul sau natal, Offaly, iar presedinta tarii, Mary McAleese, a votat intr-o sectie de votare din Phoenix Park, Dublin, la ora 10.

Sectiile de votare se vor inchide la ora 22, iar voturile vor incepe a fi numarate simbata dimineata, incepind cu ora 9, primele rezultate urmind a fi anuntate simbata dupa-amiaza.

Referendum decisiv pentru viitorul Europei

Trei milioane de alegatori irlandezi, adica mai putin de 1% dintre europeni, decid vineri daca accepta ratificarea Tratatului de la Lisabona. Un vot care se desfasoara sub analiza atenta a liderilor Uniunii Europene, dupa ce textul a fost respins in 2008 si a paralizat organizatiile UE. Birourile de vot s-au deschis, iar cele mai recente sondaje arata ca in favoarea ratificarii se pronunta intre 48 si 68% dintre irlandezi, iar impotriva intre 17% si 33%, potrivit AFP.

In cadrul primului referendum, care a avut loc anul trecut pe 12 iunie, 53,4% dintre irlandezi au spus "nu", impiedicand intrarea in vigoare a tratatului considerat de o importanta fundamentala in functionarea Uniunii Europene. In fata acestei paralizii, Dublinul a acceptat sa reia votul. Textul trebuie adoptat de toate cele 27 de state membre UE, pentru a intra in vigoare. Insa numai Irlanda este obligata, prin Constitutia tarii, sa realizeze referendum pentru a ratifica Tratatul. Alte 24 de capitale europene au decis deja in favoarea acestuia.

Votul Irlandei decide raspunsul Poloniei. Kaczynski: Daca Varsovia spune DA, Praga ratifica imediat Tratatul

Presedintele polonez Lech Kaczynski a promis si el parafarea documentului, insa a conditionat gestul sau de decizia irlandezilor. Cu alte cuvinte, daca Irlanda spune "da", Polonia se angajeaza sa faca "imediat" la fel. Probleme sunt si in Cehia, unde semnatura ramane suspendata, dupa decizia presedintelui eurosceptic Vaclav Klaus. Desi Camera superioara a Parlamentului de la Praga a aprobat Tratatul, Vaclav Klaus se opune documentului, despre care afirma ca "submineaza suveranitatea tarii".

Premierul irlandez Brian Cowen a facut apel la alegatori "sa voteze da, pentru a ajuta la refacerea economica a tarii", afectata sever de criza. Ratificarea Tratatului este sustinuta de aproape toate fortele parlamentare, dar si de cativa dintre cei mai mari oameni de afaceri din Irlanda, printre care Michael O'Leary, seful companiei aeriene irlandeze Ryanair.

De cealalta parte, cei ce resping Tratatul se grupeaza in jurul partidului Sinn Feinn (care se afla la putere in Irlanda de Nord si in opozitie in Irlanda), a unor grupuri de conservatori sau in jurul multimilionarului Declan Ganley.