Inregistrari video consacrate lui Anne Frank, sunt vizibile, incepand de miercuri, pe site-ul de internet YouTube, anunta muzeul Anne Frank din Amsterdam, citat de AFP.

"Gratie canalului Anne Frank pe YouTube si a imaginilor sale unice, oameni din lumea intreaga pot sa aprecieze viata si importanta ei", afirma muzeul, intr-un comunicat.

Un video arata singurele imagini filmate in care apare Anne Frank, turnate cu ocazia casatoriei unei vecine, in 22 iulie 1941.

Intr-o alta inregistrare, Otto Frank vorbeste despre fiica sa, intr-un interviu filmat intr-o ascunzatoare amenajata in anexa locuintei sale, unde se refugiase impreuna cu cele doua fete ale sale si cu sotia, in 6 iulie 1942.

Familia Frank si alti patru evrei care se ascunsesera aici au fost denuntati si arestati in 4 august 1944, dupa care au fost trimisi in lagarele de concentrare. Anne Frank a murit in 1945 in lagarul de la Bergen Belsen, in nordul Germaniei.

Jurnalul sau, devenit una dintre cele mai citite opere din lume, a fost descoperit de o prietena de familie, Miep Gie. Intr-un scurt interviu, postat pe YouTube, ea povesteste ca i-a inmanat jurnalul lui Otto Frank, singurul supravietuitor din cei opt clandestini, dupa razboi.

Nelson Mandela, primul presedinte sud-african de culoare si laureat al premiului Nobel pentru pace, explica, la randul sau, cum acest jurnal i-a insuflat curaj in timpul celor 27 de ani de inchisoare sub regimul de apartheid.

"Canalul va propune, de asemenea, o serie de interviuri cu oameni care au cunoscut-o personal pe Anne Frank", adauga muzeul, in comunicatul citat, precizand ca va lansa, in aprilie 2010, un "muzeu virtual" pe internet.

Prima editie a "Jurnalului lui Anne Frank" a aparut in 1947, in olandeza. De atunci, jurnalul a fost tradus in peste 70 de limbi.