Un raport al UE concluzioneaza ca Georgia a declansat razboiul cu Rusia, din august 2008, dar acuza Moscova ca a promovat, anterior, o strategie de amplificare a tensiunilor din regiune, prin provocari repetate, a declarat, pentru AFP, o sursa apropiata comisiei care a redactat documentul.

"Responsabilitatea este impartita intre cele doua state", a rezumat sursa citata concluziile raportului, inainte de difuzarea publica a acestuia.

Potrivit rezultatelor documentului european, fortele georgiene au inceput ostilitatile in noaptea de 7 spre 8 august, pentru a prelua controlul asupra regiunii rebele Osetia de Sud, fara insa sa se poata demonstra ca o invazie a trupelor rusesti in regiune era in curs de desfasurare, a precizat sursa, sub acoperirea anonimatului.

Comisia respinge argumentul lansat anul trecut de presedintele georgian Mihail Saakasvili, care afirmase ca Tbilisi reactionase in urma unei tentative de invazie a armatei rusesti, printr-un tunel aflat la granita ruso-oseta.

Raportul, comandat de Uniunea Europeana in decembrie 2008, nu exonereaza insa Rusia.

Moscova poarta si ea o vina in acest conflict, prin faptul ca a promovat, in saptamanile si lunile care au precedat conflictul, o strategie de escaladare a tensiunii in cele doua provincii rebele.

Comisia reproseaza Rusiei in special faptul ca a distribuit pasapoarte rusesti locuitorilor din Abhazia si din Osetia de Sud, amplificand astfel tensiunile cu Tbilissi.