Cel putin o suta de persoane si-au pierdut viata in urma unui puternic seism cu magnitudinea de 8 grade pe scara Richter, produs in Oceanul Pacific si urmat de tsunami, care au lovit insulele Samoa si Samoa Americana. Alte o suta de persoane au fost ranite. Potrivit autoritatilor, s-au produs distrugeri la scara larga - informeaza Reuters.

Autoritatile se tem ca bilantul victimelor va creste, deoarece sate intregi au fost spulberate de valuri. Echipele de salvatori cauta printre daramaturi, iar Casa Alba a declarat stare de dezastru major. Potrivit martorilor, valurile mareice au avut intre patru si sase metri inaltime.

Insulele Samoa sunt formate din doua entitati separate - statul Samoa si Samoa Americana, teritoriu al Statelor Unite - si au o populatie de aproximativ 250.000 de locuitori.

In decembrie 2004, un sesim produs in Oceanul Indian a generat un tsunami de proportii, care a provocat moartea a zeci de mii de persoane in Asia. Specialistii in seismologie, citati de agentiile internationale de presa, sustin ca seismul din Samoa a avut o intensitate mult mai mica decat cel din 2004 si a generat o energie echivalenta cu numai 3% din cea generata de cutremurul produs in urma cu cinci ani.