Intr-o statie de metrou din SUA calatorii pot vedea panouri care il infatiseaza pe liderul Al-Qaeda zambind si purtand un tricou inscriptionat cu cuvintele "Iubesc Guantanamo" (I love Guantanamo, dupa modelul celebrelor tricouri cu I love NY").

Aceste panouri fac parte dintr-o campanie care urmareste sa evidentieze faptul ca Al-Qaeda foloseste centrul de detentie american ca pe o unealta de recrutare. Creatorii grupului activist Avaaz, care a initiat campania, au declarat ca vor "sa aminteasca factorilor de decizie ca tortura este ilegala, imorala si este o unealta de recrutare pentru Osama bin Laden si Al-Qaeda".

Avaaz considera ca Guantanamo este un simbol al torturii practicate de administratia Bush sub pretextul "razboiului impotriva terorii" si ca Al-Qaeda profita de acest fapt pentru a-si atrage noi membri, scrie AFP.

Un alt poster il infatiseaza pe Dick Cheney, un sustinator fervent al tehnicilor de interogare din perioada presedintiei lui Bush, langa imaginea sa aflandu-se intrebarea "Sa fie acesta cel mai bun recrutor pentru Al-Qaeda?"

Intr-un al treilea poster este prezentat presedintele Obama, cu o expresie ganditoare, si un slogan din discursul sau inaugural: "Respingem ideea de a alege intre siguranta si idealurile noastre".

Prin intermediul campaniei, activistii spera sa se ajunga la inchiderea inchisorii din Guantanamo Bay, Cuba. Panourile sunt expuse la statia de metrou Farragut North, cea mai apropiata statie de Casa Alba. De asemenea, imaginile sunt promovate si in cotidianul american Washington Post.

Duminica, secretarul Apararii, Robert Gates, a declarat ca va fi foarte greu sa transfere cei 223 de prizonieri de la Guantanamo, ceea ce inseamna ca cel mai probabil centrul nu va fi inchis pana la 22 ianuarie, data limita stabilita de Barack Obama.