Mai mult de 150 de persoane au murit, luni, dupa ce soldatii au deschis focul asupra unui grup de manifestanti de pe un stadion din Guineea. Zeci de mii de persoane se adunasera in capitala Conakry pentru a protesta impotriva planurilor liderului militar, Moussa Dadis Camara, de a participa la alegerile prezidentiale de anul viitor.

Protestatarii cereau demisia presedintelui. Capitanul Camara, care a preluat puterea printr-o lovitura de stat, in 2008, declarase mai devreme ca nu va candida.

Politia a folosit initial gaze lacrimogene pentru a dispersa multimea, iar apoi a inceput sa traga direct catre protestatari. Politia a declarat initial ca 87 de persoane au fost ucise, insa o organizatie locala pentru drepturile omului a anuntat ca cel putin 157 de persoane au fost ucise si alte 1,253 au fost ranite. Bilanutul nu a putut fi inca verificat.

Souleymane Bah, un activist pentru drepturile omului a declarat pentru Reuters: "Soldatii trageau in directia oamenilor, iar cei care incercau sa iasa (de pe stadion) erau prinsi si ucisi cu baionetele. Am vazut soldati care dezbracau femeile si le calcau cu bocancii in zonele intime".

Potrivit The Guardian, Mutarr Diallo, politician din opozitie, a declarat ca a vazut soldati care violau femeile cu patul pustii. Dialli a fost arestat in timpul protestelor si eliberat in dimineata zilei de marti.

Franta a intrerupt cooperarea militara cu Guineea

In urma incidentului, Franta a intrerupt, marti, legaturile militare cu Guineea, iar Comunitatea Economica a Statelor din Africa de Vest a cerut o investigatie internationala a metodelor de inabusire a protestului. Departamentul de Stat american a cerut guvernului din Guineea sa asigure siguranta propriilor cetateni si a strainilor si sa elibereze detinutii politici.

Violentele din Guineea sunt cele mai grave din decembrie 2008 si pana acum, de cand Camara a preluat puterea.

Camara sustine ca violentele nu au avut loc din cauza sa

Moussa Dadis Camara a declarat pentru RFI ca "violentele care au avut loc nu sunt din cauza mea".

"Eu nu am fost pe stadion. Mi s-a spus ca au avut loc incaierari. Mi s-a spus ca s-a tras si ca oamenii au luat arme din sectiile de politie. Iar in acel haos creat s-au tras mai multe focuri" a mai spus liderul militar spunand ca nu stie cine a deschis focul, intrucat el a primit doar rapoarte si nu a fost la fata locului.

Cu toate acestea, Camara a declarat ca regreta incidentul: "Este foarte trist ce s-a intamplat. Eu conduc o armata, insa in situatii imprevizibile si greu de controlat, nici macar seful statului nu poate mentine disciplina".