Regizorul Roman Polanski a contestat arestarea sa de catre autoritatile elvetiene, iar avocatul sau a anuntat ca va cere eliberarea pe cautiune a realizatorului de film, transmite AFP. Polanski a fost arestat duminica in cadrul unui proces deschis de autoritatile americane in urma cu peste 30 de ani, intr-un scandal sexual.

Un tribunal elvetian a anuntat marti ca a primit o plangere formulata de Polanski, care contesta mandatul de arestare. Judecatorii elvetieni au precizat ca o decizie legata de aceasta contestatie va fi luata in urmatoarele saptamani.

Avocatul sau din Paris a declarat, pe de alta parte, ca va solicita eliberarea pe cautiune a regizorului. "Cerem sa fie eliberat, daca e necesar cu conditii impuse", a declarat Herve Temime.

Roman Polanski a fost arestat in cadrul unui proces deschis de autoritatile americane in urma cu peste 30 de ani, intr-un scandal sexual. Pe 10 martie 1977, cand Roman Polanski, atunci in varsta de 43 de ani, "a sedus-o" pe Samantha Geimer, de 13 ani, in timpul unei sedinte foto realizata in casa lui Jack Nicholson. A doua zi, cineastul a fost arestat de politie si acuzat ca i-a dat minorei droguri si alcool, dupa care a violat-o. Acuzatii pentru care risca pana la 50 de ani de inchisoare.

Regizorul a recunoscut ca a intretinut relatii sexuale consimtite cu o minora si a pledat vinovat pentru acuzatia de "relatii sexuale ilegale", fapta pentru care a petrecut 47 de zile in inchisoare. La finele lunii ianuarie 1978, Roman Polanski a fugit in Europa. De atunci, el nu a mai revenit niciodata in Statele Unite, de teama de a nu fi arestat.

Polanski are in prezent 76 de ani si locuieste de multa vreme in Franta. De teama de a nu fi arestat, regizorul nu a fost prezent in 2003 la Los Angeles, pentru a primi Oscarul pentru filmul "Pianistul". Autoritatile americane au incercat in ultimii ani sa-l aresteze in Anglia, Tailanda si Franta, fara succes insa.

Arestarea sa, in urma unui incident produs in urma cu trei decenii a provocat nemultumiri printre cineasti din intreaga lume. Woody Allen, David Lynch, Martin Scorsese si Pedro Almodovar au semnat o petitie prin care contesta arestarea regizorului, a anuntat SACD, o asociatie cinematografica din Franta.