Secretarul francez de stat pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, a afirmat luni ca va fi identificata o solutie in cazul in care irlandezii resping din nou, prin referendum, ratificarea Tratatului de la Lisabona, relateaza AFP.

"Orice se va intampla, Europa va avansa, pentru ca nu avem de ales. Soarta institutionala a 500 de milioane de europeni este in mainile a trei sau patru milioane de irlandezi", a declarat Lellouche.

"Ne aflam intr-o lume care va depasi noua miliarde de oameni (...), este enorm de mult de munca in domeniile energetic, industrial, social, emigrare si nu o sa ne oprim din drum. Deci, vom gasi o solutie daca ne vom afla intr-o astfel de situatie (respingerea tratatului, n.r.)", a adaugat el.

La intrebarea ziaristilor, daca exista un "plan B" in cazul in care tratatul este respins, Lellouche a raspuns: "Nu vrea sa spun mai multe acum".

Irlandezii sunt chemati sa se pronunte vineri, pentru a doua oara, prin referendum, asupra acestui Tratat. In iunie 2008, 53,4% dintre alegatorii irlandezi, care reprezinta mai putin de 1% din totalul electorilor europeni, au votat 'Nu'.

Acest rezultat a blocat aplicarea textului, care trebuie ratificat de toate cele 27 de state membre pentru a intra in vigoare.

Cele mai recente sondaje publicate inaintea referendumului de vineri indicau un vot pozitiv din partea a 55 - 68%.