UPDATE: Fortele armate iraniene au lansat luni cu succes o racheta Sejil in doua trepte, in parelel cu racheta Shahab-3, ambele cu raza lunga de actiune. "Pentru prima data, Gardienii Revolutiei au testat o racheta in doua trepte care foloseste combustibil solid, in timpul exercitiilor militare", a anuntat Fars, citata de AFP. "Aceasta actiune arata cresterea capacitatii strategice si de aparare a Iranului, pentru a face fata oricarei amenintari", a precizat Fars.

Hossein Salami, comandantul fortelor aeriene a Gardienilor Revolutiei - armata regimului Ahmadinejad, a declarat pentru Press-TV ca racheta Sejil a fost testata in paralel cu lansarea rachetei Shahab-3. Specialistii iranieni in aparare sustin ca o astfel de racheta poate lovi bazele pe care Israelul si Statele Unite ale Americii le au in Golf.

Oficiali de la Teherani au declarat ca rachetele Shahab 3, care au fost testate anterior la mijlocul anului trecut, au o raza de actiune de aproximativ 2.000 de kilometri, potrivit AFP.

Sunt actiuni care fac parte dintr-un "joc de razboi", scriu jurnalistii de la Reuters. Lansarile Iranului survin in contextul in care Casa Alba a anuntat ca ia in calcul posiblitatea unei ofensive militare impotriva Teheranului, pentru a forta regimul Ahmadinejad sa suspende controversatul program nuclear.

Sambata, Iranul a testat doua rachete cu raza scurta de actiune

Armata iraniana a testat, sambata, doua rachete cu raza scurta de actiune in timpul unor aplicatii militare ce se desfasoara pe parcursul mai multor zile. Potrivit informatiilor publicate de Press TV, Iranul a testat o racheta Fateh-110 si una Tondar-69. Oficialii iranieni nu au oferit detalii despre raza de actiune a rachetelor, insa au precizat ca armata a testat si un lansator de rachete multiple. Garda Revolutionara din Iran a anuntat sambata ca a inceput aplicatii militare care includ si lansarea unor rachete sol-sol.

Agentia Internationala pentru Energie Atomica: Iranul are o noua uzina de imbogatire a uraniului

Saptamana trecuta, oficiali din cadrul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) au anuntat ca Iranul recunoaste ca a inceput construirea unei noi uzine de imbogatire a uraniului. "Iranul testeaza rachete cu raza medie de actiune", a anuntat canalul Press TV, fara a furniza detalii privitoare la tipul rachetelor sau la locul in care au avut loc testele.

Casa Alba: Nu excludem o eventuala ofensiva militara impotriva Iranului

"Orice optiune militara ne-ar face sa castigam timp", a declarat sambata secretarul american al Apararii, Robert Gates. Oficialul american a mers chiar mai departe si a explicat ca un eventual atac impotriva Teheranului ar intarzia "de la unul, la trei ani" programul nuclear. Administratia Obama, a continuat Gates, nu exclude recursul la arme pentru a forta Republica islamica sa suspende procesul de imbogatire a uraniului, perceput de Washington ca parte a unui program destinat dezvoltarii de arme nucleare. Deocamadata, insa, continua negocierile pe cale diplomatica si aplicarea de sanctiuni.