Armata iraniana a testat, sambata, doua rachete cu raza scurta de actiune in timpul aplicatiilor militare ce se desfasoara pe parcursul mai multor zile, relateaza FoxNews. Anuntul a fost facut in contextul in care oficiali din cadrul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica au declarat ca Iranul a recunoscut ca detine o a doua uzina de imbogatire a uraniului, iar secretarul american al Apararii, Robert Gates, a afirmat ca administratia Obama ia in calcul si posiblitatea unei ofensive, pentru a forta Teheranul sa suspende controversatul program nuclear.

Potrivit informatiilor publicate de Press TV, Iranul a testat o racheta Fateh-110 si una Tondar-69. Oficialii iranieni nu au oferit detalii despre raza de actiune a rachetelor, insa au precizat ca armata a testat si un lansator de rachete multiple.

Garda Revolutionara din Iran a anuntat sambata ca a inceput aplicatii militare care includ si lansarea unor rachete sol-sol.

Lansarea rachetelor a intervenit in contextul in care oficiali din cadrul AIEA au declarat ca Iranul a recunoscut ca detine o a doua uzina de imbogatire a uraniului. Presedintele american Barack Obama a spus ca aceasta noua uzina "este incompatibila cu un program nuclear pasnic" si a acuzat Iranul ca "incalca legile pe care toate tarile trebuie sa le respecte". Aceleasi critici au fost formulate si de presedintele francez Nicholas Sarkozy si de premierul britanic Gordon Brown, in timp ce presedintele rus Dmitri Medvedev a cerut Iranului sa "coopereze total" cu inspectorii AIEA, adaugand ca noua instalatie iraniana "provoaca ingrijorari serioase".

Liderul de la Teheran, Mahmoud Ahmadinejad, a respins insa criticile, afirmand ca existenta fabricii nu a fost secreta si ca Iranul "nu este obligat sa-i raporteze lui Obama" despre toate uzinele nucleare din tara sa.

Secretarul american al Apararii, Robert Gates, a afirmat ulterior ca administratia Obama ia in calcul si posiblitatea unei ofensive, pentru a forta Teheranul sa suspende controversatul program nuclear. Oficialul american a mers chiar mai departe si a explicat ca un eventual atac impotriva Teheranului ar intarzia "de la unul, la trei ani" programul nuclear.