Uniunea crestin-democrata, liberalii si Angela Merkel inving in alegerile generale din Germania 2009. In calea unui nou mandat de cancelar al Angelei Merkel nu mai sta nimic, caci contracandidatul sau Frank Walter Steinmeier (SPD) tocmai si-a luat ramas bun de la electorat, multumind pentru sustinere. SPD a fost marele perdant al acestor alegeri, atingand doar 22,7%, cea mai slaba performanta de la razboi incoace.

Uniunea crestin-democrata (CDU/CSU) a realizat 33,4%. Impreuna cu liberalii (FDP) care au cumulat 14,8%, coalitia de dreapta-centru este ca si sigura pe majoritatea in Bundestag. Spiegel titreaza „Galben-negru a invins“. Daca prognozele se adeveresc, Uniunea si Liberalii ating peste 48%, in timp ce SPD, Verzii si Stanga ating maximum 46%. Datele ARD si ZDF (posturile 1 si 2 ale TV german) difera usor.

Pe locul al patrulea in constelatia din Bundestag au urcat socialistii (Die Linke), care pluseaza cca 4%, atingand 12,5% (prognoza ARD) sau 12,9% (prognoza ZDF). Verzii urca si ei cu cca 2%, cumuland 10,6 %.

Am reusit sa obtinem o majoritate solida pentru a forma o noua guvernare CDU/CSU (partidele conservatoare) si aliatii liberali de la FDP si este bine", a declarat Merkel la sediul partidului sau, relateaza AFP.

"Un nou rol ne asteapta, cel de opozitie", a declarat liderul SPD Frank Walter Steinmeier, care a fost timp de patru ani ministru al Afacerilor Externe in Guvernul de coalitie format de conservatori si social-democrati.

Pe de alta parte, prognoza Forsa releva urmatoarele procente ale partidelor parlamentare

si evolutia fata de cele din 2005.

Uniunea crestin-democrata (CDU/CSU): 33,5% ( -1,7"%)

Social-democrati: SPD: 23,5% (-10,7%)

Democratii liberi (Liberali - FDP): 14,5% (+4,7%)

Bündnis90-Die Grünen (Verzi): 10,5% (+2,4%)

Socialisti (Stanga - Die Linke): 12% (+3,3)

Buletine de vot gresite la Frankfurt

La cateva sectii de votare din Frankfurt s-a produs o incurcatura cu buletinele de vot. Dupa informatiile Frankfurter Rundschau preluate de la radioul local hr-info, buletinele de vot de la aceste sectii de votare cuprindeau candidatii directi din Hanau, un oras situat nu departe de Frankfurt. Comisia de votare din

Frankfurt a confirmat postului de radio ca, printr-o eroare, au fost trimise de la tipografie aproximativ 600 de buletine de vot pentru Hanau, la sectii de votare din Frankfurt.

Pe buletinele de vot, la prima optiune se afla candidatii directi pentru Parlament, propusi la nivel local. Comisia de vot din Frankfurt a mai declarat ca, desi greseala a fost remarcata de comisie, nu e exclus totusi ca frankfurterii sa fi bifat candidati de Hanau. In acest caz, aceste buletine de vot nu vor fi complet anulate, ci se va lua in considerare doar a doua optiune de vot, care este cea pentru listele de partid.

80.000 de sedii de votare au fost deschise duminica dimineata alegerilor parlamentare din Germania si celor regionale din Schleswig-Holstein si Brandenburg. 62,2 milioane de cetateni au drept de vot. 313.000 de cetateni germani cu drept de vot sunt originari din Romania.

Cursa a fost foarte stransa intre patru dintre partidele parlamentare: Uniunea crestin-democrata (CDU/CSU), social-democratii (SPD), liberalii (FDP) si stanga radicala (Die Linke).Verzii (Bündnis 90/Die Grünen) tin pasul aproape, in galopul electoral.

Daca pana acum o luna totul parea sa se deruleze dupa „program“ si se anuntau alegeri fara multe surprize, sondajele de opinie din ultimele zile arata o cadere importanta a social-democratilor, in favoarea aripii de stanga socialiste. SPD se afla la guvernarea Germaniei de 11 ani, ultimii patru ani in coalitie cu Uniunea crestin-democrata. In randul electoratului, acesti ani de guvernare au insemnat erodarea increderii ca reformele sociale propuse vor mai fi realizate.

Dupa ultimele sondaje de opinie, are loc o cursa umar la umar intre prezumtiva coalitie de dreapta (CDU/CSU-FDP culori negru si galben) si cea de stanga (SPD, Verzi, Die Linke-Stanga, culori rosu-rosu-verde). In aceste situatii, se vor forma asa-numitele coalitii-semafor, tripartite.

La alegerile pentru Bundestag din anul 2005, germanii au ales dupa cum urmeaza: SPD: 34,2%; CDU/CSU: 35,2%; Grüne: 8,1%; FDP: 9,8%; Linke: 8,7%. Participarea la vot a atins un record minim, de doar 77,7% din electorat.

Patru romani cu cetatenie germana cu care am vorbit duminica dimineata si-au exprimat optiunile prioritar in directia rosu-verde, adica SPD, Die Linke, Verzi.