Un imigrant afgan este acuzat ca ar fi pus la cale un atac terorist ce ar fi urmat sa aiba loc in New York, la comemorarea atentatelor din 11 septembrie. Lipseste, insa, un element cheie din acuzatiile ce i-au fost aduse: explozibilul sau substantele pe care ar fi urmat sa le foloseasca in atentat, a declarat avocatul barbatului, citat de AP.

Najibullah Zazi, un sofer de autobuz in varsta de 24 de ani, rezident legal in SUA, a fost inculpat de un tribunal federal din New York pentru "complot vizand utilizarea de arme de distrugere in masa impotriva persoanelor sau a proprietatilor din Statele Unite". Agentii FBI nu au gasit, insa, si "armele de distrugere" pe care tanarul urma sa le foloseasca. Autoritatile americane sustin ca Najibullah Zazi planuia sa atace mai multe trenuri de navetisti.

"In masina sa nu a fost gasita nicio urma a vreunei substante chimice", a declarat avocatul Arthur Folsom. Un procuror federal a replicat ca dovezile de pana acum arata ca afganul planuia un atac exact pe 11 septembrie. Zazi a fost oprit de politie pe 10 septembrie cand intra in New York, asa ca si-a abandonat planurile cand a realizat ca autoritatile sunt cu ochii pe el, a continuat procurorul.

Anchetatorii sustin ca Zazi a fost antrenat de organizatia terorista al-Qaida in Pakistan si ca a venit in Statele Unite ale Americii pentru a construi o bomba. Najibullah Zazi a fost arestat in Colorado, fiind acuzat in prima instanta de "acuzatii false intr-o afacere de terorism national si international".