"Suntem tigani. Am plecat din Romania, pentru ca nu era nimic pentru noi acolo. Nimic de lucru si niciun ajutor". Povestea vine de la Victor, un tigan din Romania care acum traieste intr-o tabara din orasul francez Brest. Vorbeste in franceza, "o limba pe care el si colegii sau au invatat-o pe bancile scolii", scrie publicatia franceza Le Telegramme.

Locul in care tiganii au ales sa "campeze" nu poate fi trecut cu vederea. Intreaga "asezare" este invaluita in fumul provenit de la un singur foc, pe care oamenii incearca sa fiarba un pui. In jurul acestuia, cateva corturi mici si alte adaposturi improvizate. Pe jos, cutii, cartoane si un covor mare, care marcheaza centrul taberei.

Langa toate acestea, rufele se usuca la soare. Tiganii si-au asezat gunoiul cu atentie in pungi sigilate si depozitate departe. Locul este curat, subliniaza jurnalistii din Hexagon. "Avem noroc, nu ploua", explica Victor intr-o franceza aproximativa.

Toate familiile din aceasta tabara au venit in Franta cu autocarul, in luna martie. Acum, in apropierea iernii, incearca sa-si gaseasca un adapost mai sigur. Duminica trecuta au fost "vizitati" de politie, care le-a cerut sa-si ridice tabara. Dupa care nimeni nu a mai trecut pe la ei. Singurii care vin in mod constant sunt membrii unei asociatii.

"Acest grup nu are nicio problema cu regulile. Pentru ca, din 2007, Romania face parte din Uniunea Europeana. Ca atare, cetatenii romani se pot deplasa unde doresc in Franta si in alte state ale UE", a explicat pentru Le Telegramme, Françoise Paugam, responsabil al asociatiei. "Ceea ce ne ingrijoreaza, in cazul lor, sunt conditiile de viata", incheie acesta.