Producatorii americani de cartuse nu pot face fata cererii interne de munitie, desi muncesc 24 de ore din 24, sapte zile pe saptamana, relateaza AP. Producatorii si vanzatorii de armament spun ca nu s-au mai confruntat niciodata cu un astfel de deficit pe piata.

Cartusele, si in special cele pentru arme de mana, sunt tot mai cautate, in conditiile in care posesorii de arme au decis sa faca stocuri de munitie, si pe fondul temerii ca Barack Obama ar putea promova o legislatie care sa restranga dreptul de a detine arme - desi nu exista nicio propunere concreta in acest sens, iar presedintele a semnat, luna trecuta, o lege care permite portul de arma in parcurile nationale.

Vanzarile de arme au crescut sensibil anul trecut, cand a devenit evident ca Obama va fi ales presedinte, si au continuat sa creasca in primele luni de mandat ale noii administratii.

Lipsa de cartuse pentru populatie nu are nicio legatura cu criza de munitie cu care s-au confruntat unele forte de politie la inceputul anului, criza cauzata de cresterea cererii pentru teatrele de razboi din Irak si din Afganistan.

Americanii cumpara de regula cam 7 miliarde de cartuse pe an. Anul trecut, vanzarile au crescut la 9 miliarde de cartuse.

"Muncim peste program si totusi nu putem sa facem fata cererii", spune Al Russo, un purtator de cuvant al Remington Arms Company. "A trebuit sa recurgem la un al patrulea schimb, astfel incat lucram 24 de ore din 24, sapte zile pe saptamana. Este un fenomen pe care nu l-am vazut niciodata, in cei 30 de ani de cand suntem in afaceri".