Ultimul presedinte comunist al Germaniei de Est, Egon Krenz, se declara, la 72 de ani, optimist in privinta viitorului socialismului, relateaza AFP.

"Sunt in continuare optimist si nu pot sa cred ca sistemul capitalist, cu toate crizele pe care le cunoaste, poate reprezenta ultimul cuvant al istoriei", a spus Krenz, care l-a inlocuit pe Erich Honecker la conducerea RDG in 18 octombrie 1989, cu trei saptamani inainte de caderea Zidului Berlinului.

Desigur, "s-au realizat lucruri bune in Germania reunificata, precum constructia de drumuri, de autostrazi, sau renovarea centrelor oraselor. Dar cu ce pret?", s-a intrebat el, intr-o discutie cu ziaristii.

"Libertatea fara un loc munca nu este libertate", a sustinut Krenz, reamintind ca rata somajului in fostul RDG este aproape dubla in comparatie cu restul Germaniei.

El a calificat drept "negativ" bilantul cancelarului conservator Angela Merkel, care a copilarit in Germania de Est, acordandu-i insa si un plus, pentru ca a participat la activitatile Tineretului comunist (FDJ).

In ceea ce priveste caderea Zidului, in urma cu 20 de ani, Krenz crede ca Germania a avut foarte mult noroc ca acest eveniment s-a petrecut fara varsare de sange.

Granicerii nu primisera inca ordinul privind deschiderea granitei in momentul in care mii de berlinezi s-au indreptat spre punctele de trecere, in seara de 9 noiembrie 1989.

"Le sunt recunoscator fortelor armante ca nu a existat nicio varsare de sange", a adaugat Krenz, care sustine ca deschiderea Zidului ar fi fost programata in ziua imediat urmatoare, pe 10 noiembrie.

Fostul presedinte a petrecut patru ani in inchisoare, dupa reunificarea celor doua Germanii, in 1990, pentru responsabilitatea sa legata de oamenii care au murit in timp ce incercau sa fuga in Vest.

Dar Zidul Berlinului a fost rezultatul divizarii Europei in doua blocuri si al unui "razboi civil rece" intre cele doua Germanii, se apara Krenz.

"Daca Hitler nu ar fi preluat puterea, divizarea Germaniei nu ar fi avut loc si zidul nu ar fi existat. Zidurile care exista astazi in Germania sunt acelea care ii separa pe cei bogati de saraci", a acuzat el.