Visul de a stabili o baza umana pe Luna ar putea deveni realitate in doua decenii, dupa ce prima misiune lunara a Indiei a furnizat dovezi privind existenta unor cantitati mari de apa pe suprafata solului satelitului Pamantului, relateaza The Times, in editia electronica.

Datele transmise de Chandrayaan-1 sugereaza, de asemenea, ca apa se formeaza si in prezent pe solul Lunii. Oamenii de stiinta cred ca aceasta descoperire - care va fi anuntata de NASA joi, intr-o conferinta de presa - va schimba cursul viitoarelor misiuni lunare.

Descoperirea este, de asemenea, un pas major pentru India, in cursa spatiala impotriva Chinei.

Cautarea apei a fost unul dintre principalele obiective ale misiunii, dar rezultatele au fost suprinzatoare. Modulul lunar fara echipaj a fost echipat de NASA cu un dispozitiv construit special pentru a cauta apa.

Aparatul de cartografiere analizeaza reflexia luminii soarelui pe suprafata Lunii, pentru a-i determina compozitia.

Lumina se reflecta in unde de lunigimi diferite in functie de natura mineralelor iar oamenii de stiinta pot utiliza aceste date pentru a stabili compozitia paturii superioare a solului lunar.

Instrumentul NASA a detectat o lungime de unda care indica un element chimic compus din hidrogen si oxigen, explica oamenii de stiinta care au analizat datele, intr-un articol care va fi publicat de revista americana Science in 25 septembrie, citat de AFP.

Pana la aceasta descoperire, oamenii de stiinta avansasera teoria, nedovedita, ca pe Luna exista gheata in zona de obscuritate permanenta, pe fundul craterelor situate la poli.

In conditiile in care rocile si solul lunar contin aproximativ 45% oxigen, ramane inca de stabilit de unde provine hidrogenul observat de oamenii de stiinta. Cercetatorii cred ca ar putea proveni de la vantul solar.

Alte doua sonde americane, echipate cu aceleasi instrumente, au furnizat rezultate similare, care indica semnatura chimica a moleculei apei.

Misiunea a mai avut un rezultat spectaculos: apa se formeaza in mod continuu la suprafata Lunii.