Presedintele american Barack Obama a anuntat ca a ajuns la un acord cu omologul sau rus Dmitri Medvedev in ceea ce priveste sanctiunile impotriva Iranului. Presedintele rus a facut un pas in directia liderului de la Casa Alba, recunoscand in fata lui Obama ca sanctiunile impotriva programului nuclear iranian sunt "inevitabile", scriu jurnalistii francezi de la France24.

"Sanctiunile au rareori rezultate productive, dar in unele cazuri sanctiunile sunt inevitabile", a declarat Dmitri Medvedev, dupa intalnirea cu Barack Obama in cadrul Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite. Presedintele rus a facut, insa, apel la comunitatea internationala sa trimita semnale pozitive catre Teheran. "Trebuie sa ajutam Iranul sa ia decizia cea mai buna", a precizat liderul de la Kremlin.

De cealalta parte, presedintele american a avertizat Iranul ca va impune noi sanctiuni, daca tara continua sa sfideze comunitatea internationala. "Se pastreaza posiblitatea unor sanctiuni grele", a avertizat Obama, facand apel la Teheran sa "profite de sansa" de a vorbi cu cele sase puteri (Germania, China, SUA, Franta, Marea Britanie, Rusia) angajate in problema nucleara iraniana. O intalnire intre "cei sase" si Iran este planificata sa aiba loc pe 1 octombrie, la Geneva.

Discutiile survin dupa ce presedintele american Barack Obama a anuntat ca SUA au "o noua abordare" in legatura cu planul antiracheta. Administratia Obama are in vedere abandonarea scutului "prostesc si provocator" destinat rachetelor cu raza lunga, conceput de fostul presedinte George W. Bush, a scris Wasghinton Post, printr-un articol publicat de blogger-ul Ezra Klein. Mai exact, planul liderului de la Casa Alba prevede instalarea in mai multe state a unui sistem defensiv impotriva rachetelor cu raza scurta de actiune, noteaza Ezra Klein.

O decizie care inseamna anularea proiectului referitor la instalarea a 10 interceptoare in Polonia si a unui radar in Cehia. Planuri ale adminstratiei Bush ce au iritat Moscova, care le-a perceput drept o amenintare directa la adresa securitatii sale nationale.