Fortele aeriene din Statele Unite evalueaza terenul romanesc, in vederea instalarii unui sistem de navigatie aeriana. Aviatorii americani de la baza aeriana Ramstein din Germania au incheiat o examinare de cinci zile a conditiilor din Campia Turzii, pentru a pregati instalarea unui sistem de navigatie tactic, a anuntat U.S. Air Force, potrivit United Press International.

O echipa formata din doi specialisti de la divizia de comunicatii a analizat facilitatile oferite de terenul din Campia Turzii si s-a asigurat ca toate materialele de care au nevoie au fost comandate. Mai mult, americanii au verificat daca pregatirile pentru echipa de instalare, planificata sa ajunga in Romania in vara anului 2010, se desfasoara potrivit planului.

Sergentul american Aaron Tibbits a declarat ca activitatile de pregatire sunt inca departe de final. Este nevoie de o intarire a fortelor aeriene si terestre, dar si de relatii diplomatice stranse cu Romania, a precizat el. "Cred ca faptul ca romanii ne vad aici si lucreaza impreuna cu noi va ajuta la construirea unei legaturi mai bune", a continuat Aaron Tibbits.

Americanul a vorbit si despre cum va arata tabara din tara noastra. Printre altele, baza de la Campia Turzii va cuprinde si un sistem de antrenare realizat pe modelul bazelor din Irak, pentru a le oferi soldatilor cunostintele necesare pentru misiunile de lupta. "Vor fi multe antrenamente care se vor desfasura aici", a incheiat Tibbits.

Decizia americanilor vine dupa ce presedintele american Barack Obama a anuntat ca SUA vor abandona scutul destinat rachetelor cu raza lunga si il vor inlocui cu un sistem defensiv impotriva rachetelor cu raza scurta de actiune. Printre statele unde ar putea fi instalat sistemul defensiv s-ar numara si Romania, a scris in urma cu o saptamana Wasghinton Post.