Publicarea operei lui Adolf Hitler in Japonia in stilul benzilor desenate manga a trecut aproape neobservata de niponi. Concluzia analistilor: japonezii nu-l cunosc pe Hitler. In ciuda celor 45.000 de exemplare vandute, manga Waga Toso nu s-a apropiat de niciun record de vanzare, potrivit cotidianului francez L'Express.

Presa din intreaga lume a scris despre lansarea volumului. Mai ales ca editorul East Press si-a asumat o serie de riscuri atunci cand a decis sa realizeze o adaptare a activitatii liderului nazist in benzi desenate fara aprobarea Landului Bavaria, care detine din 1945 drepturile de autor pentru "Mein Kampf".

Cu toate acestea, aparitia volumului a fost primita cu indiferenta in Japonia. Iar explicatia este simpla: japonezii cunosc foarte putin evenimentele petrecute in perioada in care Hitler a scris cartea. Si nici ce a urmat nu este foarte cunoscut. Istoria predata in scoli ramane si astazi "cel putin discreta" cu ceea ce s-a intamplat in anii 1930-40, scriu jurnalistii francezi. In clase, lectiile se opresc la inceputul secolului al XX-lea, inainte ca Japonia imperiala sa devina un aliat al Germaniei naziste.

Din acest motiv, in Japonia - ca si in alte state din Asia - "Mein Kampf" nu ridica aceleasi controverse ca in Europa sau in Statele Unite. Putin cunoscut, Hitler este perceput ca un cuceritor, un fel de Napoleon.