Liderul nord-coreean Kim Jong-il i-a lasat impresia fostului lider de la Casa Alba, Bill Clinton, aflat de curand intr-o vizita la Phenian, ca are o stare de sanatate buna si are situatia sub control in tara sa, a afirmat actualul presedinte american, Barack Obama. Declaratia liderului de la Casa Alba vine pe fondul recentelor zvonuri privind starea de sanatate tot mai precara a lui Kim Jong-il, despre care s-a spus ca si-ar fi desemnat deja si succesorul la conducerea Coreei de Nord.

  • "Eu cred in impresia pe care a avut-o presedintele Clinton, ca liderul de la Phenian se simte bine si tine situatia sub control. E important sa stim acest lucru, pentru ca avem putine contacte cu Coreea de Nord", a afirmat Obama intr-un interviu acordat CNN, potrivit AFP.

In luna iulie a acestui a, postul de televiziune sud-coreean YTN, citat de AFP, anunta ca liderul de la Phenian ar fi bolnav de cancer si nu ar mai avea mai mult de 5 ani de trait. Potrivit unor surse din cadrul serviciilor de informatii de la Seul si de la Washington citate de YTN, Kim Jong-il ar fi fost diagnosticat cu cancer de pancreas in perioada presupusului atac cerebral din august anul trecut.

Serviciul sud-coreean de informatii a spus ca nu poate confirma aceste informatii, aparute la doar trei zile dupa ce un post japonez de televiziune, TBS, anuntase ca liderul de la Phenian sufera de o "boala grava" la pancreas.

In luna iunie, fiul cel mare al lui Kim Jong-il declara ca tatal sau l-a desemnat drept succesor la conducerea Coreei de Nord pe fiul sau cel mic, in varsta de 26 de ani.

Zvonurile privind un eventual transfer de putere la Phenian s-au intensificat pe fondul speculatiilor privind starea de sanatate a lui Kim Jong-il, care, potrivit unor responsabili sud-coreeni si americani, ar fi suferit un atac cerebral in august anul trecut.

Kim Jong-il a preluat conducerea Coreei de Nord in anul 1994, succedandu-i tatalui sau, Kim ir Sen.