Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat ca seful statului evreu, Shimon Peres, i-a confirmat recent ca Israelul nu are intentia sa atace Iranul, relateaza AFP.

"Atunci cand presedintele Israelului, dl. Peres, m-a vizitat recent la Soci, mi-a spus ceva foarte important pentru noi - Israelul nu are in vedere niciun fel de atac impotriva Iranului", a declarat Medvedev, intr-un interviu acordat postului de televiziune american CNN si publicat duminica pe site-ul Kremlinului.

In cadrul unei vizite efectuate in iunie la Moscova, ministrul israelian al Afacerilor Externe, Avigdor Lieberman, afirmase si el ca Israelul nu are intentia sa bombardeze Iranul.

'Rusia va livra Iranului doar sisteme defensive'

Liderul de la Kremlin a precizat ca toate livrarile de armament pe care le va face Rusia catre Iran vor respecta normele dreptului international.

"Daca am furnizat si vom furniza ceva, va fi vorba exclusiv de sisteme defensive. Este pozitia noastra foarte ferma. O pozitie pe care o voi respecta in adoptarea deciziilor finale privind contractele cu Iran", a subliniat Medvedev.

"Sarcina noastra nu este de a intari Iranul si de a slabi Israelul sau invers. Misiunea noastra este ca in Orientul Mijlociu sa fie o situatie normala, linistita", a adaugat el.

'Apararea antiracheta trebuie sa aiba caracter global'

Apararea antiracheta trebuie sa aiba un caracter global, crede presedintele Medvedev. "Sunt probleme globale. Am vorbit despre prolemele din Orientul Mijlociu, exista problema Coreei de Nord, o serie de alte probleme. De aceea apararea trebuie sa aiba dimensiuni globale, si nu sa fie alcatuita dintr-un numar redus de rachete care, inainte de orice, ajung pana la noi, fara sa acopere alte distante. Sper ca partenerii nostri americani au auzit asta", a subliniat Medvedev, adaugand ca in pozitia SUA se constata anumite momente pozitive.

"Presedintele Obama mi-a spus: avem nevoie de timp pentru a analiza consecintele desfasurarii noului scut al apararii aeriene in Cehia si Polonia. Acum totul se analizeaza. Sper ca, pana la urma, aceasta analiza se va finaliza cu niste concluzii normale", a precizat el.

In plus, Medvedev a propus sa "nu fie fortata aderarea la NATO a tarilor care nu sunt pregatite" si a subliniat ca Rusia doreste dezvoltarea relatiilor cu Alianta Nord-Atlantica si spera in crearea unor "structuri comune".