Secretarul american al Apararii, Robert Gates, a respins criticile referitoare la abandonul proiectului initial al scutului antiracheta din Europa, afirmand ca noul plan nu contine nicio concesie in fata Rusiei, relateaza AFP.

Robert Gates precizeaza, intr-o cronica publicata de New York Times, ca primul proiect ar fi fost operational cel mai devreme in 2017, subliniind ca schimbarile operate aduc "o mai mare flexibilitate, in conditiile in care noile amenintari se dezvolta iar cele vechi bat in retragere".

Noul plan a fost "gresit interpretat ca o concesie facuta Rusiei", sustine Gates.

"Suntem pe cale sa intarim, si nu sa abandonam sistemul de aparare antiracheta din Europa", a adaugat el.

Presedintele Barack Obama a anuntat joi abandonarea proiectului antiracheta din Europa, care a provocat iritarea Rusiei si acuzatii de revenire la logica Razboiului Rece, operand o schimbare strategica majora, bazata pe o reevaluare in scadere a amenintarii iraniene.

Planul administratiei Bush prevedea instalarea, pana in 2013, a unui puternic radar in Republica Ceha, asociat cu zece interceptoare de rachete balistice de raza lunga in Polonia.

Casa Alba a decis sa schimbe acest proiect, care se concentra pe o amenintare de tiruri de rachete iraniene cu raza lunga de actiune impotriva SUA, pentru un sistem care protejeaza mai degraba continentul european de tiruri balistice cu raza de actiune medie si scurta.