Parada gay ce ar fi trebuit sa aiba loc duminica la Belgrad a fost anulata, dupa ce organizatorii au ajuns la concluzia ca evenimentul nu se va putea desfasura fara incidente, anunta AFP, citand agentia Beta.

Pentru a evita incidentele, Politia le-a propus organizatorilor sa mute locul de desfasurare a evenimentului la Usace, un spatiu verde separat de centrul orasului de raul Sava, insa reprezentantii minoritatilor sexuale au refuzat. Parada gay ar fi trebuit sa aiba loc duminica, incepand cu ora locala 11:00, in fata Facultatii de Filosofie, in plin centrul orasului Belgrad.

Mai multe grupari ultra-nationaliste si-au exprimat, recent, intentia de a-i ataca pe manifestantii gay, iar secretarul general al miscarii ultra-nationaliste "Obraz" ("Onoare", in traducere), Mladen Obradovic, a afirmat ca organizatorii evenimentului vor fi singurii responsabili de cele intamplate.

Ministerul sarb de Interne anuntase joi ca mii de politisti urmau sa fie mobilizati pentru a asigura securitatea la Parada gay.

In anul 2001, prima Parada gay organizata la Belgrad s-a soldat cu violente, iar fortele de ordine nu au reusit sa ii opreasca pe suporterii unor echipe de fotbal, ultra-nationalisti, sa ii atace pe manifestanti.