Statutul de putere nucleara al Indiei nu este decat un mit. Cel putin asa sustine K. Santhanam, unul dintre oamenii de stiinta care au condus controversatele teste ale bombei cu hidrogen din 1998, relateaza The Telegraph, in editia electronica.

El sustine ca explozia bombei poate fi numita mai degraba un "fasait". Afirmatiile sale au provocat un adevarat scandal in India, tara care isi afiseaza statutul nuclear ca simbol al puterii pe care o detine in Asia, unde se afla intr-o cursa a inarmarii cu Pakistan si China.

Recent, premierul Indiei, Manmohan Singh, a prezentat primul submarin nuclear al tarii, ca o declaratie a ambitiilor navale ale puterii de la New Delhi.

K. Santhanam, care a condus detonarile secrete a cinci dispozitive nucleare in poligonul de la Pokhran, in desertul Rajasthan, sustine insa ca rezultatele reale au fost trucate, testele fiind prezentate drept un succes de guvernul nationalist BJP.

La acel moment, premierul Atal Bihari Vajpayee declara: "India este acum o putere nucleara. Avem capacitatea de a construi o bomba de mare putere".

Desi a afirmat ca arma nucleara a Indiei nu va fi niciodata folosita in scopuri de agresiune, testele au fost denuntate ca o provocare la adresa Pakistanului, care a detonat si el o bomba nucleara, 15 zile mai tarziu.

Afirmatia premierului Vajpayee este falsa, pretinde Santhanam, care afirma ca explozia a avut doar jumatate din forta estimata de oamenii de stiinta - 45 de kilotone.

"Decizia de a declara testele drept un succes a fost mai degraba una politica, rezultatele stiintifice nesustinand acest lucru", a subliniat el.

K. Santhanam a cerut declansarea unei anchete si a avertizat ca o putere nucleara nu se poate baza pe mituri.