Europa trebuie sa prinda "mana intinsa" de Rusia si sa discute despre o securitate comuna pe vechiul continent. Declaratia a fost facuta vineri, la Varsovia, de secretarul francez de stat pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, scrie AFP. Apelul a fost lansat la o zi dupa ce Statele Unite au anuntat ca renunta la proiectul scutului antiracheta din Europa centrala si de est.Elaborat de administratia Bush, planul a fost vazut intotdeauna de Moscova ca o amenintare, in ciuda asigurarilor Washington-ului ca scutul ar fi ridicat impotriva Iranului si nu a Rusiei.

"Presedintele Medvedev s-a declarat deschis sa discute cu noi despre o politica de securitate comuna in Europa. Ei ne intind mana; sa prindem aceasta mana si sa discutam cu ei", a declarat Pierre Lellouche pentru agentia franceza de presa.

Presedintele rus Dmitri Medvedev a propus in iunie 2008 incheierea unui "pact regional" privind securitatea europeana si organizarea in acest scop a unui "summit european". Tot atunci, Moscova a vorbit despre o intalnire la nivel inalt in 2010 care sa intruneasca liderii NATO, UE si pe cei ai statelor din fostul URSS.

NATO a avansat trei propuneri pentru Rusia

Tot vineri, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a cerut Kremlinului sa "exercite maximum de presiune" impotriva Iranului, pentru ca Teheranul sa-si abandoneze "ambitiile" nucleare, transmite AFP. Rasmussen a iesit vineri cu trei propuneri concrete pentru intarirea parteneriatului NATO-Rusia. Primul mesaj transmis catre Moscova are in vedere cooperarea mai stransa in lupta impotriva terorismului, proliferarea armelor de distrugere in masa si stabilizarea situatiei din Afganistan.

A doua propunere se refera la castigarea increderii Rusiei in ceea ce priveste largirea granitelor NATO in Europa de Est, iar cel de-al treilea mesaj se refera la "revitalizarea Consiliului NATO-Rusia", astfel incat sa se ajunga la abordarea tuturor subiectelor "fara prejudecati".

In ceea ce priveste amenintarea rachetelor balistice, Rasmussen a declarat ca Moscova, Washington si aliatii lor europeni trebuie sa analizeze impreuna modalitatile de punere in acord a sistemelor de aparare. O idee care a fost lansata pentru prima oara de SUA, NATO si Rusia la summitul aliatilor occidentali organizat la Bucuresti, in aprilie 2008.