Rusia a renuntat la amplasarea de rachete Iskander la Kaliningrad, dupa ce Statele Unite au abandonat proiectul scutului antiracheta din Europa centrala si de est, a anuntat vineri o sursa militaro-diplomatica, transmite agentia Interfax, preluata de AFP.

"Masurile luate de Rusia ca raspuns la proiectul antiracheta al SUA sunt inghetarea si poate chiar abandonarea completa" a amplasarii rachetelor la Kaliningrad, a declarat sursa citata.

Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, reafirmase, la inceputul lui iulie, ca Rusia va amplasa rachete Iskander la Kaliningrad, o enclava rusa intre Polonia si Lituania, daca SUA nu renunta la scutul antiracheta din Polonia si Cehia.

Presedintele Barack Obama a anuntat joi ca SUA au "o noua abordare" in legatura cu planul antiracheta. Administratia Obama are in vedere abandonarea scutului "prostesc si provocator" destinat rachetelor cu raza lunga, conceput de fostul presedinte George W. Bush, a scris Wasghinton Post, intr-un articol publicat de blogger-ul Ezra Klein.

Mai exact, planul liderului de la Casa Alba prevede instalarea in Romania, Israel si Turcia a unui sistem defensiv impotriva rachetelor cu raza scurta de actiune, noteaza Ezra Klein.